La comarca
La Marina Baixa és una comarca costanera valencianoparlant del centre del País Valencià. Limita al nord amb el Comtat i la Marina Alta, a l'est i al sud amb la Mar Mediterrània, al sud-est amb l'Alacantí i a l'oest amb l'Alcoià. La seua capital tradicional és La Vila Joiosa però el major nucli urbà i la seua capital econòmica és Benidorm.

El gentilici de la gent de la Marina és blavet i blaveta, degut a la vestimenta blava que usaven els pescadors de la Marina. 

Geografia

La Marina Baixa és una comarca costanera, però a la volta molt muntanyenca. Es pot dividir en dues clares zones, la línia costanera i les valls interiors. Té grans serres i muntanyes com el Puig Campana, la Serra d'Aitana, la Serra Bèrnia o la Serra de la Xortà i rius autòctons com l'Amadori, l'Algar o el Guadalest.

Geològicament la Marina Baixa es situa al sud de l'extrem est de les serralades subbètica i prebètica valencianes. Tradicionalment el terme Marina correspon a la franja costanera entre Teulada i la Vila Joiosa. La Marina Baixa comença al nord amb la Serra Bèrnia i el Carrascar de Parcent i van constituint-se les valls dels rius Bolulla i Guadalest formant el riu Algar. El sector sud de la Marina Baixa es recolza en la Serra d'Aitana, d'on naixen els rius de Sella i de la Vila, i el massís del Puig Campana, d'on naixen barrancs i rieres menors.

El litoral 

La costa de la Marina Baixa s'inicia amb els penya-segats de la Serra Bèrnia, amb el massís del Mascarat, que separen els municipis de Calp i Altea. A continuació, s'obri la badia d'Altea on s'hi pot trobar la desembocadura del riu Algar, illes de l'Olla d'Altea i platges de grava com la de l'Olla, Cap Negret, la Roda o la del Cap Blanc fins acabar en la platja de l'Albir a l'Alfàs del Pi, tancant la badia la Punta Bombarda de la Serra Gelada.

La Serra Gelada és un massís muntanyenc situat a vora mar amb alts penya-segats.

Economia


Encara que es poden destacar algunes indústries tradicionals de la zona, com són la indústria de la xocolata a la Vila Joiosa o el conreu de la nespra a Callosa d'en Sarrià, l'activitat més pròpia d'aquesta comarca és el turisme. Tots els municipis costaners han apreciat una gran crescuda de població deguda al gran flux de turistes, així com els municipis de l'interior han vist frenada la pèrdua de població degut a l'arribada de nous residents procedents del nord d'Europa. Dins d'aquesta comarca se situa l'enclavament turístic més important de tota Espanya, la vila de Benidorm.

Puig Campana

Platja "Racó conill"

Serra Gelada


Castell de Guadalest