dimarts, 13 d’agost de 2019

Fumé, caldo, brou, fons de peix, anomena-lo com vulgues.El fumé, caldo o fons de peix, és la peça angular de moltes de les receptes en les quals s'exigeix un sabor pronunciat, contundent. Ara bé, existeixen diferents formes de realitzar-ho, i, cadascuna d'elles tenen finalitats diferents. En aquesta ocasió he volgut preparar un fons de peix bàsic, destinat a ser la base d'una paella d'espinacs i aladroc.
He d'assenyalar que, una vegada que em lie  a preparar el caldo, solc preparar suficient com per a elaborar vàrios guisats. Solc congelar-ho en porcions de 1l, i vaig tirant d'ell les vegades que ho necessite.

Personalment, per a elaborar el fons de peix, considere que existeixen elements que no poden faltar. Vegem quals són:
-Peix de roca, morralla… en aquesta ocasió he gastat 750 gr aprox. com més variat, molt millor.
-Mitja col xicoteta.
-Un porro (també xicotet)
-Una bona tomaca (no baixava dels 300*gr)
-Mitja cabeça d'allsAquests són els elements bàsics per a elaborar el fons, ara bé, no són els únics. Julivert fresc, carlota, carabassa d'estiu… Qualsevol verdura de temporada és apta per a aconseguir un caldo amb fonament.
Una vegada vist els ingredients que necessitarem, vegem com elaborar el fons.

En una olla amb suficient capacitat per a albergar tot el caldo que vulguem aconseguir, afegirem les verdures, prèviament llavades i trossejades, fent un llit.

El peix el netejarem de budells i gales a consciència, per xicotet que siga. En cas contrari correm el risc que el caldo ens sàpia a fang. Una vegada net i repassat amb abundant aigua, ho afegirem a l'olla, deixant-ho caure sobre la verdura.

Finalment afegim l'aigua. Jo he afegit 4 litres (passats) d'aigua. Suficient per a elaborar un parell d'arrossos.


Després d'afegir tots els ingredients, és el moment de posar l'olla al foc, un foc baix, pretenem que el caldo es faça a poc a poc, perquè tots els elements desprenguen el màxim de sabor. Quan esclafisca a bullir, ho deixarem coure sobre 45 minuts. Finalment, colarem i guardarem en el frigorífic fins que el necessitem.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada