dimarts, 15 de novembre de 2011

Paella de llampuga


De ben petit, quan em preguntaven Què vols menjar? sempre contestava -arròs-. I és que, personalment, m'encanta. Em dóna el mateix com estigua cuinat a la cubana, caldós, melós, en paella ..., jo menjaria arròs de dilluns a diumenge.
En aquesta ocasió vaig a preparar una paella amb llampuga.
La llampuga és un peix pelàgic de l'ordre dels pisciformes. Es troba en els mars i oceans de les zones temperades i tropicals per tot el planeta, així com en el Mar Mediterrani. Es tracta d'un peix migratori que s'acosta a la costa a finals d'estiu. Viu a les capes superiors. S'agrupa en nombrosos bancs i es troba a l'ombra dels objectes flotants, sota els quals donen voltes en cercle.
Apareix a Mallorca i les costes d'Alacant cap a mitjans d'agost i es pesca amb la "fluixa", palangres de superfície, xarxes de cèrcol i al curricà fins a l'octubre o novembre.
Els ingredients per a aquesta paella, de la qual vam menjar 8 són:
- 2 llampugues d'uns 400 gr. cadascuna.- 3 tomàquets madures- 1 cabeça d'alls- 4 nyores (eren petites, si no amb 3 sobra)- 3 carxofes- 300 gr de bajoquetes amples.- 1 pebrera vermella- 300 gr de col- Oli d'oliva- 1 kg d'arròs bomba- Caldo de morralla- Colorant artificial
El primer, i com de costum, és preparar la salsa de la paella. Per això, en una frejidora (ja sabeu que a mi no m'agrada sofregir els ingredients a la paella directament) sofregim les 4 nyores, fins que agafin un color fosc (amb compte de no passar-se), els alls i els tomàquets. Una vegada sofregit, introduïm les nyores en un morter amb una mica de sal, i les piquem fins a aconseguir un pols fosca. A continuació afegim els alls, i tornem a picar. Finalment posem les tomàquets, i amb compte de no tacar-te piquem fins a aconseguir una salsa homogènia. Reservem.


Continuem amb les verdures i el peix. Passem per l'oli la pebrera, les bajoquetes, les carxofes i la col, les llampugues tallades en trossos d'uns 2 cm d'ample. Reservem.


Arriba l'hora de la veritat. Introduïm en una paella una mica d'oli (pot ser el que emprem en la fregidora si no està molt brut) les bajoquetes, les carxofes, la col, la salsa, l'arròs i el colorant, i a foc molt suau, anem sofregint l'arròs fins que agafi un bonic color.


 A continuació afegim el caldo de morralla, a raó de 2 parts i mitja per una d'arròs (l'arròs bomba necessita més caldo que el normal). Posem ordenadament el pebrot i la llampuga, i deixem coure 16 minuts. Per últim, deixem reposar l'arròs altres 5 / 7 minuts i llest.


Estava boníssim.

1 comentari: