dimarts, 30 d’agost de 2011

Arròs melós amb polp i moixina

No podia arrancar aquest blog d'una altra forma. Esta recepta és un clàssic de la cuina vilera. Els arrossos seran plats que publicaré amb gran assiduïtat, ja que es tracta d'un ingredient bàsic en la gastronomia de la Marina Baixa.

La moixina és un peix pertanyent a la família dels esquals (taurons) que s'alimenta de xicotets peixos i crustacis i la pesca de la qual es realitza habitualment amb el palangre o “a l'arrossegament”. Es pot consumir fresc o sec. És un peix perfecte per als xiquets ja que únicament té una espina central. Es tracta d'un peix de carn blanca i molt sucosa. A casa ho solem consumir ben sovint.

Ingredients per a 4 persones:

1 polp.
3 moixines.
1 tomaca gran o 2 mitjans.
2 nyores.
5 o 6 alls.
1 pebrera vermella.
300 gr. de col.
300 gr. de carabassa d'estiu.
200 gr. de bajoques amples.
200 ml, d'oli.
400 gr. d'arròs bomba (si no és bomba, jo no cuine)


Preparació:

Comencem per posar a bullir el polp amb aigua abundant. Quan estiga tendre reservem.

A continuació preparem la salsa universal que gastem per a cuinar una gran part dels arrossos que es cuinen en la meua comarca. Netegem de llavors les nyores i les sofregim en una paella, no molt, si ens passem amargarà, sofregim els alls i la tomaca, i amb l'ajuda d'un morter fem la salsa (primer piquem les nyores, després incorporem els alls, i finalment la tomaca).

A continuació sofregirem la pebrera tallada en tires, les bajoques amples, la carabassa i la moixina, reservant-los.

Una vegada tenim aquests ingredients sofregits, incorporem l'oli que hem usat en una cassola de ferro i afegim la col tallada molt fina i el polp tallat en troços no molt grans, li donem un parell de voltes i incorporem un poc de l'aigua de bullir el polp. Deixem coure fins que desaparega aquesta aigua.

En este moment, en el que ha desaparegut l'aigua i comença una altra vegada a sofregir, afegim l'arròs, donant-li un parell de voltes al conjunt i incorporem la salsa que havíem preparat amb anterioritat, donant-li un parell de voltes més. A continuació afegim l'aigua de bullir el polp, a raó de 3 parts per 1 part d'arròs, un sobre de colorant artificial i la resta d'ingredients que havíem reservat. Corregim de sal, deixem coure 15 minuts, i llest.


Realment exquisit.

3 comentaris:

  1. Hola Vicent ! D'aquest arròs també prenc nota , per que ha de estar boníssim! Aquí a mallorca on visc , a la moixina li diuen gató, i s'utilitza molt.Fins i tot fan unes panades rellenes de verdura i gató que estan molt bones.

    ResponElimina
  2. Respostes
    1. Molt bo, aci a Altea ho fem igual, felicitats per el teu blog, li pegare mes de una ullada. La base de tot esta en la picaeta i el bon peix.

      Elimina